Hírek

Tanúsítvány nagy

Aktuális gázkészülék karbantartási árainkról érdeklődjön telefonon!


Időpont egyeztetés telefonon vagy személyesen történhet a tervezett munkavégzés előtt pár nappal.

 

Minden kedves ügyfelünk figyelmébe ! Cégünk új irodája: 4030 Debrecen Selyem utca 5.  fsz. 1 alatt található !


Megkezdtük a Yamoto GPS-ek forgalmazását.

Bővebb információ a GPS menüpont alatt.

A T-GÁZ KFT által a Saunier Duval gázkészülékek és napkollektrorok

beszerzésére ajánlott kereskedelmi partner a SOLAR-D KFT.

Mi a szén-monoxid?


Szén-monoxid, CO: Színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél könnyebb, pontosan a levegő relativ sűrűsége 1 a szén-monoxidé pedig 0,967 vízben alig oldódó, tűzveszélyes gáz. Akkor keletkezik, ha szerves anyag tökéletlenül ég el. Jelentős mennyiségben tartalmazza az ún. széngáz, a motorok kipufogógáza, a világítógáz. Forrásai között megemlítendő a szénbányászat (robbantás után vagy a szén öngyulladásakor). Meggyújtva szén-dioxiddá ég el. A klórral napfény hatására foszgénné (COCl2) egyesül. Rendkívül mérgező hatású, ami a vérfestékhez, hemoglobinhoz való erős kötődésen alapul, alkalmatlanná téve azt a további oxigénfelvételre és -szállításra. A heveny szén-monoxid-mérgezés tünetei: bágyadtság, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás. Súlyos esetekben ájulás, eszméletvesztés és halál is előfordulhat. Legérzékenyebb szervünk a központi idegrendszer és a szívizom. Tökéletes égés során nem keletkezik szén-monoxid! Ez a legelterjedtebb mindennapi belsőhelységben létrejövő mérgező gáz a világon. Magyarországon is több száz megállapított esetet tartanak számon szén-monoxid mérgezésben, és sajnos több tucat a halálos áldozatok száma minden évben.

A következő pár sorban a CO2 jellemzőit írjuk le amit nem szabad összekeverni a szén-monoxiddal!!!!

Szén-dioxid, CO2: Színtelen, gyengén savanykás ízű és szagú gáz. A levegőnél nehezebb, ezért a helyiségek, üregek alján (bányákban, aknákban, alagutakban, kutakban, pincékben) felgyűlhet, kiszorítva a levegőt. Az égést nem táplálja. Vízben elég jól oldódik, s azzal részben szénsavvá egyesül. Kis mennyiségű szén-dioxid a levegő normális alkotórésze (0,03-0,04%), de nagyobb koncentrációban mérgező. Kis koncentrációkban a légzőközpontot izgatja, nagyobb koncentrációban fulladásos halált okozhat, ami 20%-os koncentráció esetén néhány másodperc alatt, alacsonyabb koncentrációknál akár több napig is eltartó eszméletlen állapot után következik be

Hogyan lehet észrevenni a szén-monoxidot?

A szénmonoxid jelenlétét nem lehet észrevenni csak CO érzékelő műszerrel. Az alacsony CO összekeverhető a mindennapi influenza tüneteivel. (Fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger-hányás és tudatzavar) A Fogyasztói Termék Biztonsági felügyelet az USA-ban és környező országaiban ajánlja minden háztartásban legalább egy szén-monoxid mérő műszer felszerelését. Sajnálatos módon hazánkban még nem fordítanak kellő figyelmet erre. A lakosság nagy része még nem is hallott erről az alattomos gyilkosról, mert nincsenek tájékoztatva, csak már a bekövetkezett bajról.

Miért halálos a szén-monoxid?

Szén-monoxid leköti a vérben a hemoglobint, így a vér nem jut oxigénhez és megbénítja az idegeket. A mérgezést szenvedő alany tudatánál van , de cselekedni nem képes pedig nagyon szeretne. A mérgezés gyanúját felfogja és tudatában szembesül azzal, hogy nagy valószinüség által megfog halni, amennyiben nem érkezik segítség.(az utolsó mondat olyan személytől való, aki már átélte ezeket a borzalmakat)

A szén-monoxid mérgezés következményei!

A szénmonoxid nagyon gyorsan halált okoz, ha nagy mennyiségben van jelen. Az alacsony CO jelenléte hosszan tartó időn keresztül is nagyon veszélyes. Az alacsony CO összekeverhető a mindennapi influenza tüneteivel. (Fejfájás, szédülés, fáradtság, hányinger-hányás és tudatzavar) Egy szén-monoxid mérgezés után (függ a koncentrációtól) agykárosodáshoz is vezethet (lebénulás, látás zavarok, stb.)

Kik és hol vannak a legnagyobb veszélyben?

Mindenki veszélyben van, aki találkozik a szén-monoxiddal. Különösen csecsemők gyermekek, terhes asszonyok, idősebbek és azok a személyek, akik amúgy is légzési problémában szenvednek. A CO gyorsan felhalmozódik a gyerekek testében és ennek következtében még gyorsabban, befolyásolja az oxigén eljutását a létfontosságú szervekhez. A szén-monoxid jelenléte először hosszú időn keresztül lassan növekszik, aztán rövid időn belül nagyon sokszorosára növekszik a CO tartalom.

Hogyan kerül a szén-monoxid a házba?

kéményen keresztül vissza
kandalló
gázsütő
garázs
barbeque grill
gázszárító
gáz kazán
gáz vízmelegítő
A szén-monoxid különböző koncentrációjának a hatásai

200 ppm
(0,02 %) Enyhe fejfájás,fáradtság,szédülés, hányinger 2-3 óra alatt.

400 ppm
(0,04%) Homloktáji fejfájás,1-2 órán belül,az élet veszélyeztetése 3 óra elteltével.

800 ppm
(0,08%) Hányinger, szédülés, eszméletvesztés 2 óra elteltével, 2-3 órán belül halál.

1600 ppm
(0,16%) Fejfájás, szédülés, hányinger 20 percen belül,halál 1 órán belül.

3200 ppm
(0,32%) Fejfájás, szédülés, hányinger 5-10 percen belül,halál 15-20 percen belül.

6400 ppm
(0,64%) Fejfájás, szédülés, hányinger 1-2 percen belül,halál 10-15 percen belül.

12800 ppm
1,28%) Halál 1-3 percen belül.

 

 

 


Hírek, újdonságok:


A kondenzációs gázkazán működési elve


A kondenzációs gázkazán abban különbözik a hagyományos gázkazánoktól, hogy a füstgázban lévő hőenergia hasznosításával sokkal gazdaságosabban képes fűteni. Amikor nem kondenzációs gázkazánnal fűtünk, az égéstermékkel együtt rengeteg hő is a kéménybe jut. A füstgázban rejlő hőenergiát egy hőcserélő segítségével ki lehet nyerni, az eddig a szabadba távozó vízgőz kondenzálásával több mint 10%-os kondenzációs hőenergia nyerhető vissza a már elégetett gáz hőenergiájából!

A kondenzációs gázkazánok lehetővé teszik, hogy a mai energiafüggő világban egy energiakímélőbb és modernebb fűtési megoldást alkalmazzunk. A folyamatosan emelkedő gáz ár miatt egyre égetőbb igény, hogy a felhasznált tüzelőanyaggal minél hatékonyabban, és ezzel együtt környezetkímélőbb módon fűtsünk.

Miért szükséges a karbantartás?

A hosszútávú megbízható működés és a kiemelkedően jó hatásfok záloga a rendszeresen karbantartott gázkészülék.

A gázkészülék veszélyes üzem. Az üzemelése során az alkatrészek kophatnak, koszolódhatnak. A biztonságos és gazdaságos üzemeltetéshez ezért célszerű (a jótállás érvényesítéséhez pedig kötelező) a gázkazánt évente szakemberrel ellenőriztetni.

A tüzeléstechnikai paraméterek műszeres vizsgálata után, ha arra szükség van, újra beállítja az optimális működést biztosító paramétereket.

Védekezzen a néma gyilkos szénmonoxid ellen!

A halált okozó szénmonoxid mérgezés ellen egyszerűen védekezhetünk. Számos olyan szénmonoxid érzékelős műszer kapható, amely egy bizonyos koncentráció esetén hangjelzéssel figyelmezteti a lakókat a néma gyilkos jelenlétére. E készülékeknél is igen széles választék áll a vásárlók rendelkezésére, 15000 Ft körüli ártól a csillagos égig. Bár a jelzett árnál jóval olcsóbban, akár 4000-6000 Ft-ért is árulnak már szénmonoxidmérőt, nem árt tudni, hogy az olcsó érzékelők, mérők működési biztonsága a szakemberek körében vitatott.
Nem árt tudni azt sem, hogy a szénmonoxid érzékelők élettartama általában 3-6 év. Ezen idő letelte után ki kell cserélni a készüléket, újat kell vásárolni. Az érzékelő elem 3-6 év után sem megy teljesen tönkre, hanem fokozatosan elkezd csökkenni az érzékelési ideje. Ez azt jelenti, hogy érzékeli ugyan a szénmonoxidot, de jóval több idő eltelte után ad csak riasztást. Ez a késlekedés, pedig akár már veszélyes is lehet
.

Mit jelent a beüzemelés?

Igen, tudjuk, Önnek kiadást, de mit is kap érte?

A készülékek beüzemelése az újonnan felszerelt (új telepítésű vagy csere) készülékek esetében az optimális működéshez szükséges számos műszaki paraméter beállítása utáni első elindítást jelenti.

Ki üzemelheti be a készülékeket?

A gázkészülékeket csak az arra jogosult, a gyártó által arra felhatalmazott szervízpartner üzemelheti be. A szakszervíz által történő beüzemelés a készülék garanciájának feltétele.

FIGYELEM!

Kérjük, hogy az Ön által vásárolt gázkészüléket csak olyan szervíz szakemberrel helyeztesse üzembe, aki rendelkezik érvényes gyártói felhatalmazással és a Gazdasági Minisztérium által kiállított arcképes igazolvánnyal.

Illetéktelen, szerelői igazolvánnyal nem rendelkező szervíz által történő beüzemelés a garancia elvesztését jelenti!

Milyen feladatokat kell elvégeznie a szervíznek beüzemeléskor?

A gázkészülék üzembe helyezésére a készülék gyártója, vagy a gyártó feljogosított megbízottja (szervízese) jogosult. A gázkészüléket az üzemeltetési utasítás előírásai szerint kell üzemeltetni. Az üzembe helyezést végző személy az üzembe helyezést megelőzően köteles a készülék gáz- és vízoldali tömörségét ellenőrzi.

A beüzemelés során elvégzendő feladatok a következők:

 • A gázkészülék gáz- és vízoldali killégtelenítése, majd begyújtása után történhet meg a gázkészülék üzembe helyezése.
 • Az indítás előtt ellenőrizni kell, hogy a készüléknek nincs-e olyan vizuálisan felfedezhető hibája, ami az üzemeltethetőséget kizárja.
 • Gázkészülék üzembe állítását a készülék gyártóműi műszaki leírásai szerint kell elvégezni, mely kiterjed: (ha a konstrukció igényli)
  – főégő hőterhelés szerinti beállítására (maximális ill. minimális teljesítmény),
  – a fűtés ill. HMV készítés ellenőrzésére,
  – huzatmegszakító működésének ellenőrzésére,
  – gázhiány-biztosító szabályszerű működésének ellenőrzésére,
  – vízhiány-biztosító működésének ellenőrzésére,
  – a reteszfeltételek működésének ellenőrzésére (pl. határoló termosztát, füstgáztermosztát stb.)
 • Kéménybe kötött készülékeknél ellenőrizni kell a kémény rendeltetésszerű működését. A készüléket beindítva kb. 2-3 perc múlva a jól működő kéménynél az áramlás még meleg időben is megindul. A huzat hiányát a lángkép mutatja
 • A gázkészülék beüzemelését végző szakember köteles a fogyasztót tájékoztatni a készülék kezelésével, működtetésével kapcsolatos ismeretekről
 • A gázkészülék beüzemelése térítésköteles beavatkozás.